Bitki na szybko, na ciepło, na zdrowo. WINIARY wprowadza na jesieni nowość – Sos do bitek wieprzowych

150x110

Po wakacyjnym sezonie chłodników oraz sałat czas zmienić styl swojej kuchni i częściej wybierać potrawy sycące i rozgrzewające. Jeden ciepły posiłek dziennie to przepis na zdrowie, który serwowały nam mamy. Dziś wiadomo, że instynkt dobrze im podpowiadał – mówi Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia. WINIARY proponuje zacząć sezon jesienny od tradycyjnych bitek wieprzowych, które są jednym z ulubionych dań polskich rodzin. Wcześniej, ich przygotowanie wymagało naprawdę dużo czasu, a teraz… propozycja WINIARY z Sosem do bitek wieprzowych diametralnie skraca czas przygotowania mięsa, zachowując wszystkie jego walory smakowe. Nowy sos nie zawiera oczywiście konserwantów, barwników ani glutaminianu sodu.

Bitki wieprzowe, czyli zrazy „bite”, to tradycyjny smak polskiej kuchni. Kojarzy się z przygotowywaniem posiłków przez mamę i aromatycznym zapachem, zwiastującym ucztę dla podniebienia. Ucztę godną wymagających smakoszy, bo to danie szlacheckie – nazywane chlubą kuchni staropolskiej. Jego miłośnikiem był podobno król Władysław Jagiełło. Popularność bitek trwa do dziś. Jednak ze względu na długi procesu duszenia mięsa,  nie są zbyt często przygotowywane.

Sos na szybko BIJE rekordy czasowe

Marka WINIARY przynosi rozwiązanie problemu długiego czasu przyrządzania bitek. Wcześniej zajmowało to nawet godzinę, a teraz… Wystarczy cienko rozbić przygotowane porcje kotletów (najlepiej przez folię spożywczą), oprószyć je solą, pieprzem, majerankiem i mąką, a następnie przez zaledwie 2 minuty podsmażać na gorącym tłuszczu z każdej strony. Tak zrobione mięso zachowa cały wachlarz swojego aromatu, będzie soczyste i miękkie. Na końcu trzeba je jeszcze, połączyć z sosem, którego przepis znajduje się na opakowaniu produktu. Oryginalna receptura sosu pozwoli zachować jego idealną konsystencję i podkreśli pełnię naturalnego smaku mięsa wieprzowego, dając konsumentkom gwarancję kulinarnego sukcesu. Najbardziej lubianym dodatkiem do bitek jest kasza lub kluseczki no i oczywiście sałatka, kucharze WINIARY polecają te przygotowywane na bazie ogórków.

Receptura bez doBITKI sztucznych dodatków

Formułę sosu WINIARY opracowali specjaliści ds. żywienia i kucharze pracujący na rzecz marki w zakładzie spożywczym w Kaliszu. Oprócz wartości takich jak poprawa smaku oraz konsystencji dań, ich receptura respektuje najnowsze trendy zdrowego żywienia opartego na naturalnych składnikach i nie zawiera dodatku glutaminianu sodu, konserwantów czy sztucznych barwników.

Gorące, pełne obiady mogą naprawdę wzmocnić organizmy naszej rodziny, co jak wiadomo potrzebne jest zwłaszcza w takich momentach jak jesienne ochłodzenia i obniżenia odporności. Wrzesień to jednak także pora powrotu do wzmożonej aktywności w pracy i szkole, więc każda minuta przygotowywania obiadów jest dla zapracowanych mam na wagę złota. Warto więc pomagać sobie produktami ułatwiającymi szybkie przygotowywanie smacznych dań. Jednak przy ich wyborze należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, jak producenci >>podrasowują<< smaki. – doradza Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia WINIARY i kontynuuje – Sos do bitek wieprzowych WINIARY nie zawiera dodatku glutaminianu sodu i sztucznych barwników, by w pełni oddać naturalność przygotowania tego tradycyjnego posiłku. Po co dodawać do sosu coś, czego nie dodawały nasze mamy, skoro to ich przepisy urzekały nasze podniebienia? Sekret sosu WINIARY tkwi w wyjątkowej recepturze, dopracowanej tak, by w naturalny sposób  połączyć składniki, które współtworzą ze sobą niepowtarzalny smak i aromat.

Sugerowana cena opakowania o gramaturze 30g to około 1,58 PLN. 

Sałatki, które doBITNIE dopełnią obiad

Z bitkami wieprzowymi świetnie komponują się zdrowe i szybkie sałatki na bazie ogórków, najlepiej z dodatkiem pysznych sosów sałatkowych WINIARY.

Sałatka z ogórków i pomidorów (4 porcje, czas przygotowania: 15 minut)

1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY

3 łyżki oleju

1 ogórek zielony

2 pomidory

1 cebula

2 łyżki posiekanego koperku

Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórka obrać, przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki z sosem sałatkowym i koperkiem.

Sałatka ogórkowa (4 porcje, czas przygotowania: 15 minut)

1 Sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem WINIARY

3 łyżki oleju

2 ogórki zielone (400 g)

2 łyżki posiekanego koperku

2 rzodkiewki

50 g kiełków słonecznika

Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki pokroić w cienkie paseczki. Składniki sałatki połączyć z sosem. Przed podaniem posypać kiełkami.